Lieknejimo akademija

"Lieknėjimo akademija" - tai dviejų savaičių apimčių mažinimo programa, čia lieknėjimas tampa malonia procedūra. Šimtai žmonių "Lieknėjimo akademijoje" natūraliais būdais sumažino kūno apimtis, numetė svorio, įgijo naudingų žinių ir pagerino sveikatą per labai trumpą laiką.

Sveikas maistas

Sveiko maisto receptų kampelyje rasite receptus, tinkančius tiems, kas siekia maitintis sveikai, kuriu valgiaraštį sudaro mažo kalorijų kiekio patiekalai.

Kviečiame ir Jus pasidalinti savo sveiko, nekaloringo ir skanaus maisto receptais, juos siųskite adresu info@lieknejimoakademija.lt

Sveikas ir gardus desertas - kepti obuoliai

Siūlome pasigaminti gardų ir sveiką desertą. Orkaitėje kepti obuoliai įdaryti  kepintais riešutais ir džiovintomis vyšniomis bei aplieti „nuodėmės lašeliais“ - skysta karamele. Puikus desertas pasiilgusiems lengvo ir saldaus skonio, o ir kūno linijų grakštumui nepakenks!

Produktai:

  • 6 rūgštesni obuoliai;
  • 2 valg. šaukštai smulkintų džiovinų vyšnių;
  • 2 valg. šaukšati smulkintų migdolų/graikinių riešutų;
  • 0,5 citrinos tarkuotos žievelės;
  • žiupsnelis cianamono;
  • 2 valg. šaukštai rudojo cukraus.

Karameliniam padažui:

  • 55 g cukraus;
  • 120 ml vandens.

 Gaminimas:

Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.  Paruoškite obuolius - nupjaukite obuolių viršunėles, išskobkite jų vidų ir sudėkite į kepimo indą. Riešutus trumpai pakepinkite sausoje keptuvėje. Džiovintas vyšnias, riešutus, citrinos žievelę ir 1 šaukštą rudąjo cukraus sumaišykite ir apipilkite citrinos sultimis. Paruoštą įdarą sudėkite į išskobtus obuolius ir apibarstykite likusiu cukrumi, kepkite orkaitėje apie 25 - 30 min.

Kol kepa obuoliai pasiruoškite karamelinį padažą. Visus ingridientus sumaišykite ir užvirkite. Virkite 3 - 5 min., kartais vis pamaišydami. Padažą atvėsinkite ir užpilkite ant iškepusių obuolių.

Skanaus!

P.s. mėgaukitės kiekvienu kąsniu, o ypač gardu su vaniliniais ledais.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt


Troškintos daržovės

Šis patiekalas įdealiai tinka vakarienei. Galite naudoti šviežias arba šaldytas daržoves, jų didelį pasirinkimą rasite parduotuvėse ir labai greitai pagaminsite.

Sudėtis:
Brokoliai
Morkos
Porai
Paprikos
Žiediniai kopūstai
Šparaginės pupelės
Pipirai ir druska
Maltas muskato riešutas

Gaminimas: Visas daržoves nuplauti, bulves ir morkas nuskusti. Viską susmulkinti norimo dydžio gabaliukais. Dėti ant garų puodo ir troškinti. Kai daržovės būna išvirę, dėti į indą ir užbarstyti prieskoniais.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt 


Pomidorų sriuba


Sudėtis: 1 didelis svogūnas
3-4 pomidorai
1 morka
1 paprika, saldžioji
1 didelė krūva petražolių
2 skiltelės česnako
Džiovintų raudonėlių (pagal skonį)

Gaminimas: Į puodą įpilame šiek tiek aliejaus, suberiame susmulkintą svogūną bei česnaką ir kepiname apie 1 minutę. Suberiame sutarkuotą morką ir kepiname dar 1-2 minutes. Po to sudedame susmulkintus pomidorus, su susikaupusius skysčiu ir troškiname uždengę apie 20 minučių. Sudedame supjaustytą papriką, prieskonius, supilame 0,5-1 litrą sultinio (vištienos ar daržovių) ir verdame apie 3-4 minutes. Po to įmaišome petražoles.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt


Raugintų kopūstų sriuba

Sudėtinės dalys: Kiaulės šonkauliai, 500 gramų 
Rauginti kopūstai, 300 gramų
Morkos, 1 vienetas 
Svogūnai, 1 vienetas 
Druska, žiupsnelis
Lauro lapai, 4 vienetai 
Juodieji pipirai, truputį 
Prieskoniai, pagal skonį 

Gaminimas: Į verdantį vandenį dedame susmulkintus šonkaulius, druską, pipirus, prieskonius, lauro lapus ir verdame apie 30 min. Tada dedame susmulkintą svogūną, sutarkuotą morką ir raugintus kopūstus. Verdame dar apie 30 min. Galima paskaninti grietine. 

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt

Pikantiška grikių košė

Sudėtis:
grikiai, 100 g
cukrus, 1 šaukštas
cinamono žiupsnelis
kardamono žiupsnelis
Saujelė razinų
Saujelė migdolų
 
Gaminimas:
Grikius verdame vandenyje su saujele migdolų ir razinų (vaisius galima rinktis įvairius). Išvirusią košę pasaldiname ir gardiname cinamonu, kardamonu. Prieskonius kiekvienas valgytojas gali dėtis savo nuožiūra.
Košė labai tinka pusryčiams

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt

Duonos raugo gaminimas I

Sudėtis:
Šiltas vanduo
Ruginiai rupūs miltai

Gaminimas:
1 diena:
plastmasiniame inde, kibirėlyje ar stiklainyje išmaišome 50 g rupių ruginių rupių miltų su50 – 100 ml. šilto vandens, svarbu, kad nebūtų karštas. Tešla turi gautis, kaip blynams. Indą uždengiame rankšluosčiu arba maistineplėvele. Tik jeigu uždengėte maistine plėvele, būtinai pradurkite porą skylučių, kad raugas gautų oro. Paliekame šiltai (pvz., po radiatoriumi)24 val.
2 diena: permaišome ir pamaitiname raugą, t.y., pridedame 50 g rupių ruginių miltų ir 50 ml šilto vandens. Vėl paliekame 24 val. šiltai.
3 diena: permaišome ir pamaitiname raugą pridėdami 50 grupių ruginių miltų ir 50 ml šilto vandens. Raugas jau bus gerokai pakilęs, aiškiai užuosite salsvą kvapą. Vėl laikome šiltai 24val.
4 diena: atliekame tuos pačius veiksmus kaip trečią dieną ir rauginame šiltai 24 val.
5 diena: raugas jau išrūgęs.
Atidedame 80-100 g kitam kartui, t.y., dedame raugo į sandarų indelį ir padedame į šaldytuvą. Šaldytuve raugą galima laikyti 2 sav. O jeigu norite laikyti ilgiau, kad ir metus laiko, tada imame sviestinį kepimo popierių ir plonai tepame raugą.
Kai išdžius, nuimti trupinėlius, sudėti į maišelį ir laikyti kambario temperatūroje, kaip yra laikomos sausos mielės. Prireikus raugą galima atgaivinti paprasčiausiai sumaišant su šiltu vandeniu.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt  


Duonos raugo gaminimas II


Sudėtis:
Miltai ruginiai rūpūs, 100 gr.
Cukrus, 1 arbatinis šaukštas
Rūgpienis, 4 valgomieji šaukštai
Šiltas vanduo, 150 ml.

Gaminimas:
Į vandenį įdedame 1 arb.š. cukraus ir 4 šaukštų rūgpienio, 100 g miltų. Viską gerai išmaišome, uždengiameir paliekame parai. Sekančią dieną įdedame dar 2 šaukštus miltų ir išmaišę bei uždengę paliekame dar parai. Trečią parą pastebėsite, kad pasikeitė raugo konsistencija – reiškia, jis tinkamas duonos tešlai.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt


Naminė duona

Sudėtis:
Kviečių sėlenų,1 stiklinė
Linų sėmenų, 1 stiklinė
Avižų dribsnių, 1 stiklinė
Saulėgrąžų, 1 stiklinė
Rupių ruginių miltų, 1 stiklinė
Druskos, 1-2 šaukštai (pagal skonį)
Cukraus, 100 gr
Rupių ruginių miltų, 1kg
Šilto nevirinto vandens, maždaug 1,5 litro
Duonos raugas.

Gaminimas:
Imame didesnį indą, maždaug 5 litrų talpos (kad tešla turėtų vietos kilti) ir supilame visus birius produktus, pamaišome šaukštu. Paskui palengva pilame vandenį ir maišome tešlą – ji turi būti šiek tiek tirštesnė už raugą. Jei maišote šaukštu, maišysis sunkokai. Galiausiai pridedame raugą ir dar kartelį viską gerai išmaišome. Tešla paruošta. Pridengiame ją ir statome į šiltesnę vietą (6-12 valandų), kad pakiltų. Jei šilta, pakyla greičiau.

Kai tešla pakyla, atidedame iš jos maždaug 6-8 šaukštus į atskirą indelį – tai bus raugas sekančiam duonos kepimui. Jį statome pridengę į šaldytuvą, bet ne ilgiau kaip 2 savaitėms, nes suges.

Ištepame kepimo formą aliejumi (ji turi būti didelė, nes kepama duonelė dar pakils), pabarstome ją rupiais miltais ir supilame tešlą. Statome į orkaitę. Kepimo temperatūra 180 laipsnių, kaitinama iš viršausir apačios.

Kepimo laikas – 90 minučių, bet mes dar pridedame 20 minučių (visos orkaitės skirtingai kepa). Atsargiai išimame dar šiltą ir pridengiame šlapiu rankšluosčiu, kad duonos plutelė suminkštėtų.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt 


Linos naminė duonelė


Pirmas maišymas

Sudėtis:
Ruginiai miltai, 1 kg
Druska, 6 nubraukti šaukštai (geriausia rinktis himalajų druską)
Šiltas vanduo, 1,5 litro (nebūtinai virinto)
Raugas

Gaminimas:
Viską sudėkite į didelį puodą su dangčiu, gerai rankomis išmaišykite - išminkykite. Tešla turi būti panaši į  grietinėlę. Palikite šiltai vienai parai.

Antrasis maišymas

Sudėtis:
1kg ruginių miltų
Cukraus, 300 gr (pagal skonį)
Sėklų, pagal skonį (sėlenų, saulėgrąžų ir pan.)

Gaminimas:
Miltus ir cukrų išmaišykite kartu su parūgusia pirmo maišymo tešla ir gerai išminkykite. Lips prie rankų, bet nei miltų, nei vandens daugiau nedėkite.
Gerai viską išminkius atgnybkite gabalėlį tešlos, tai bus raugas sekančiam kartui (laikykite šalddytuve). 
Į tešlą galima dėti sėklų pagal skonį). Išminkytą tešlą verskite atgal į puodą ir palikite 4 valandoms. Po 4 valandų tešlą verskite į skardą, pašlapinkite rankas karštu vandeniu ir formuokite kepalą.
Kepkite pusę valandos 200 laipsnių temperatūroje ir 1 valandą 180 laipsnių temperatūroje.
Iškepusią duoną GAUSIAI apipurškite vandeniu ir apdenkite šlapiu rankšluosčiu, tada duonos plutelė bus minkšta. Kad duona ilgiau išsilaikytų laikykite ją šaldytuve.
 

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt

Bananiniai blyneliai

Sudėtis:
2 kiaušinių
1 banano
Pusės šaukštelio cinamono (nebūtinai)

Gaminimas:
Sutriname bananą, įmušame kiaušinius, įdedame cinamoną ir viską geraiišmaišome. Formuojame blynelius ir kepame, ant sviesto arba visai be riebalų, kol gražiai paruduos.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt

Obuolių ir cinamono blyneliai


Sudėtis (vienai porcijai):
1/3 stiklinės avižinių dribsnių
1/3 stiklinės kiaušinių baltymų
1 šaukštelio cinamono
Pusė sutarkuoto obuolio

Gaminimas:
Į dubenėlį supilkite avižas, kiaušinių baltymus, cinamoną ir sutarkuotą obuolį. Gautą masę išmaišykitr ir kepkite ant sviesto, bet galima ir visai be riebalų, kol iš abiejų pusių gražiai paruduos.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt


Sveikuoliski sausainiai
 

Sudetis:
- 150g aviziniu dribsniu;
- 100g sviesto;
- 100g saulegrazu;
- 50g sezamo seklu;
- 1 kiausinis;
- 1/4 stiklines rudojo cukraus;
- papildomai galima ideti: dziovintu abrikosu ir/arba razinu be kauliuku.

Gaminimas:
1) istirpiname sviesta;
2) sumaisome sviesta kartu su: aviziniais dribsniais, saulegrazomis, sezamo seklomis ir cukrumi;
3) isplakam kiausini;
4) palaukiam kol atvesta misinys su sviestu tada dedame kiausinio plakini ir viska gerai, labai gerai ismaisome. Kose turi buti tokia dregnoka.
5) formuojame sausainiukus, sauname i orkaite, kepame apie 20 min., 170 C. Skanaus!

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt

Juliaus pusryčių kokteilis

Sudėtis:
Pusė citrinos
Obuolys
Sauja špinatų
Ananaso skiltelė
Agurkas
Šaukštas medaus (valgomasis)
Vanduo arba šalta žalioji arbata

Gaminimas:
Vaisius supjaustykite ir kartu su medumi sudėtike į indą. Gautą masę užpilkite vandeniu, taip kad apsemtų ir su blenderiu viską susmulkinkite. Skanaus! Šis kokteilis duos daug energijos, vitaminų ir neleis išalkti iki pietų.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt 

Egidijaus sveikuolių sausainiai
 
Sudėtis:
150 gr avižinių dribsnių;
100 gr sviesto;
100 gr saulėgrąžų;
50 gr sezamo seklu;
1 kiaušinis;
1/4 stiklines rudojo cukraus;
papildomai galima įdėti: džiovintų abrikosų ir/arba razinų be kauliukų.
 
Gaminimas:
1) ištirpiname sviestą;
2) sumaišome sviestą kartu su: avižiniais dribsniais, saulėgrąžomis, sezamo sėklomis ir cukrumi;
3) išplakame kiaušinį;
4) palaukiam kol atvesta mišinys su sviestu tada dedame kiaušinio plakinį ir viska gerai, labai gerai išmaišome. Košė turi būti tokia drėgnoka.
5) formuojame sausainius, šauname i orkaitę, kepame apie 20 min., 170 laipsnių temperatūroje.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt  


Perlinių kruopų salotos

Sudėtis:
2 stiklinės perlinių kruopų,
2-3 morkos,
stiklinė graikinių riešutų,
saujelė džiovintų spanguolių,
4-5 šaukštai alyvuogių aliejaus,
druskos žiupsnelis,
šaukštas balzaminio acto,
pusė šaukštelio garstyčių,
šaukštas skysto medaus.

Gaminimas:
Iš vakaro perlines kruopas užmerkite iš vakaro į šaltą vandenį. Perlines kruopas išvirkite pasūdytame vandenyje ir nukoškite. Iš aliejaus, garstyčių, medaus, balzaminio acto ir trupučio druskos darykite padažą, viską išmaišykite. Morkas nuskuskite, nuplaukite ir plonai sutarkuokite, suberkite į paruoštą padažą ir išmaišykite.  Džiovintas spanguoles perliekite verdančiu vandeniu, palikite apdžiūti, vėliau dėkite į padažą. Graikinius riešutus sugrūskite ir visus komponentus išmaišykite – salotos paruoštos.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt


Bali vištiena su kokosų pienu

Namuose netikėtai atsidūręs kokoso riešutas įpareigojo pagaminti šį tą netradicinio. Tad šį savaitgalį gaminau azijietišką Bali vištieną su kokosų pienu. Gavosi nerealiai skanus patiekalas. Tad nuoširdžiai rekomenduoju jį gamintis pietums.
Trims didelėms arba keturioms mažesnėms porcijoms reikės:
 
Sudėtis:
900 gr vištienos filė
2 arbatinių šaukštelių druskos
1 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
2 valgomųjų šaukštų miltų
3 valgomųjų šaukštų bekvapio aliejaus (riešutų, sojų, ar kitokio augalinės kilmės, bet jokiu būdu ne alyvuogių!)
200 gr stambiai supjaustytų svogūnų
5 sutraiškytų česnako skiltelių
1 valgomojo šaukšto smulkiai tarkuoto šviežio imbiero
2 šviežių skiltelėmis supjaustytų raudonųjų čili pipiriukų (sėklas pašalinkite), o jei mėgstate aštriai, imkite tris. Arba juos gali atstoti sausi džiovinti čili pipiriukai, jų reiks trijų žiupsnelių.
2 arbatinių šaukštelių cukraus
1 valgomojo šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių
2 valgomųjų šaukštų šviežiai spaustų apelsino sulčių
1 valgomojo šaukšto tamsaus sojų padažo
400 ml kokosų pieno. Jį galima įsigyti skardinėje arba pasigaminti patiems sutarkavus kokosą, jo drožles reiktų pamirkyti vandenyje ir per sietelį iškošti. Atskirti riešutą nuo kokosų pieno.
1 paprika
1 brokolis (galima pagal skonį dėti pusę)
 
Gaminimas:
1. Susmulkinkite aukščiau nurodytas daržoves.
2. Supjaustykite vištieną gabalėliais, kad neliktų labai stambių gabalų.
3. Sudėkite mėsą į dubenį, suberkite pipirus, miltus ir druską ir viską gerai išmaišykite – visi produktai turi apsivolioti aplink mėsos gabalėlius tolygiai.
4. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi, ir, kai ji įkais (aliejus pradės leisti dūmus), sudėkite į keptuvę vištieną ir kepkite ant abiejų pusių 5 minutes. Kol kepsite, šiek tiek sumažinkite ugnį.
5. Išimkite iš keptuvės vištieną. Riebalus keptuvėje palikite.
6. Į įkaitusią keptuvę su likusiais riebalais sudėkite svogūnus, česnakus, imbierą, čili pipiriukus ir viską kepinkite pamaišydami 3 minutes.
7. Praėjus trims minutėms, supilkite į keptuvę citrinos ir apelsino sultis, sojų padažą, kokosų pieną ir suberkite cukrų. Viską sumaišykite ir pakaitinkite dvi minutes.
8. Po dviejų minučių sudėkite atgal į keptuvę vištieną, uždenkite keptuvę dangčiu, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir viską troškinkite dar bent 10 minučių. Kol didžiuma skysčio išgaruos.
9. Pačioje pabaigoje sudėkite smulkiai supjaustytą papriką ir brokolio gabaliukus. Dar 5 min pakaitinkite ant silpnos ugnies.
10. Patiekite patiekalą su išvirtais ir pakepintais ryžiais.
Skanaus!

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt


Indiška arbata chai masala (Lietuvoje dar vadinama jogų arbata)

Chai masalai pagaminti yra sukurta šimtai receptų ir kaskart ją galima skanauti vis kitokią. Šis receptas yra vienas populiariausių šios tonizuojančios arbatos receptų. Gamindami užtruksite apie 10 minučių. Receptas 4 puodeliams.

Sudėtis:
Vanduo, 0,5 l
Pienas, šlakelis
Rudojo cukraus, 4 šaukštai
Juodos arbatos, 4 arbatiniai šaukštai
Imbieras, truputi
Kardamono sėklos, 2-4 vnt.
Gvazdikėliai, 3-4 vnt.
Pipirai, 2-3 vnt.
Cinamono lazdelė, viena (3cm ilgio)
Anyžiaus sėklos arba žvaigždinis anyžius.

Gaminimas:
Užkaiskite 0,5 l vandens puodą ir palaukite kol užvirs. Tuo tarpu paruoškite prieskonių mišinį, kurį bersite į puodą: nusilupkite degtukų dėžutės dydžio imbiero gabalėlį, supjaustykite nedideliais kubeliais ir sutrinkite, kad pasirodytų sultys.
Su grustuve sutrinkite kardamono sėklas, gazdikėlius ir juoduosius pipirus. Viską subkite į puodelį su imbieru. Atsilaužkite 3 cm dydžio cinamono lazdelę ir įdėkite į puodelį, įberkite 6 anyžiaus sėklas arba 1 žvaigždinį anyžių.
Užvirus vandeniui įberkite visą prieskonių mišinį ir pamaišykite, palaukite, kol vanduo vėl užvirs, tuomet į puodą įberkite 4  arbatinius šaukštelius juodosios arbatos. Arbatą rinkitės pačią paprasčiausią juodą, ne aromatizuotą. Darkart vandeniui užvirus įberkite 4 arbatinius šaukštelius cukraus. Po kelių sekundžių, cukrui ištirpus, įpilkite puodelį pieno, pamaišykite ir leiskite paskutinį kartą arbatai užvirti. Tuomet arbatą nukoškite ir išpilstykite į puodelius.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt 


Jogurto sriuba

Sudėtis:
Natūralus jogurtas
Agurkai
Žalumynai
Alyvuogių aliejus, šlakelis
Vyno actas, šlakelis

Gaminimas:
Į jogurtą suberkite smulkintų agurkų ir žalumynų, įpilkite po šlakelį alyvuogių aliejaus ir vyno acto. Išmaišykite ir ragaukite :)

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt  


Saldaus pieno sūris su nasturtėmis

Sudėtis:
Šviežias pieno, 3 litrai (tinka ir pasterizuotas)
Dviejų citrinų sultys
Nasturčių žiedų sūriui paskaninti ir papuošti

Gaminimas:
Pieną kaitinkite kol užvirs, tuomet nukaiskite ir į dar šiltą supilkite citrinų sultis. Masę sukrėskite į kiaurasamtį ar marlinį maišą, išrūgoms nutekėjus truputį paslėkite. Patiekite papuošus nasturčių žiedais. Juos galima ir valgyti – sūriui žiedai suteikia salsvą, aštroką prieskonį. Dar labai skanu su šviežiu medumi ir čiobrelių arbata.
Šis receptas skiriasi nuo kitų tuo, kad jo dar negamino mūsų Lieknėjimo akademijos virėjai :) bet labai laukiam kol sužydės nasturtės ir būtinai jį gaminsim :) Už receptą dėkui Eglutei.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt


Blynai iš pilno grūdo kvietinių miltų

Sudėtis:
Pilno grūdo kvietiniai miltai, 150 gr
Vanduo, 150 ml
Nerafinuoto cukranendrių cukraus, 20 gr
Žiupsnelis himalajų druskos
Šalto spaudimo kokoso aliejus (kepimui)

Gaminimas:
Ištirpinkite vandenyje cukrų ir druską. Suberkite miltus ir gerai išmaišykite tešlą. Leiskite tešlai pastovėti keletą minučių. Blynus kepkite keptuvėje ant kokoso aliejaus, kol pagels abi blyno pusės.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt  


Rupios varškės salotos

Sudėtis:
Rupi varškė, 4 šaukštai
Vyšniniai pomidorai, 6
Pora saujų įvairių salotų
Salierų stiebų lapelių
Juodųjų alyvuogių dribsnių*
Citrinų sulčių ir medaus padažo**


Gaminimas:
Į lėkštės vidurį gražiai sudėkite salotas ir salierų stiebų lapelius, ant viršaus dėkite per pusę perpjautus vyšninius pomidorus, suberkite varškę ir alyvuogių dribsnius.
Salotas pagardinkite citrinų sulčių ir medaus padažu.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt

 

Citrinų sulčių ir medaus padažas*
Sudėtis:
Pusės citrinos sultys
Alyvuogių aliejus, 6 šaukštai
Šaukštas medaus
Druskos ir pipirų pagal skonį

Visus ingredientus gerai suplakite iki vientisos masės.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt

 

Juodųjų alyvuogių dribsniai**
Sudėtis:
Juodųjų alyvuogių be kauliukų

Alyvuoges nusausinkite ir palikite 110 laipsnių temperatūros orkaitėje džiūti 4 valandas. Džiovintas alyvuoges smulkiai sutrinkite virtuviniu kombainu.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt



Fetos ir špinatų šaltsriubė

Sudėtis:
Kefyro 0,5
Fetos 100 gr
Sauja špinatų lapų
Šviežiai maltų pipirų
Česnakų pudros
Jei yra galimybė žiupsnelis kiškio kopūstų

Gaminimas:
Į plaktuva supilkite kefyrą, sudėkite didžiąją fetos dalį (likusia galėsite papuošti lėkštę), špinatus, pipirus ir viską plakite iki vientisos žalios spalvos masės.
Patiekalą pagardinkite česnakų pudra, papuoškite kiškio kopūstais ir keliais gabaliukais fetos.
 

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt


Editos alyvuogių užtepėlė

Sudėtis:
Juodos alyvuogės, stiklainiukas
Saulėje džiovinti pomidorai, keletas
Česnakas, kelios skiltelės
Graikiškų salotų prieskoniai

Gaminimas:
Smulkiai supjaustykite saulėje džiovintus pomidorus, alyvuoges ir česnako skilteles (pagal skonį nuo 2 iki viso česnako), pabarstykite gautą masę graikiškais prieskoniais. Viską sumaišykite ir tepkite ant pilno grūdo duonos.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt
Sveikiausio sviesto receptas: išvalytas lydytas sviestas

"Lieknėjimo akademijos" studentė Rūta dalinasi sveikiausio sviesto receptu. Per amžius „ghee“ buvo gerovės simbolis Indijoje. Tai – skystas auksas. Kas namuose turėdavo gausybę šio lydyto sviesto, buvo laikoma, kad jis yra turtingas žmogus. Net ir mūsų Lietuvos kaimuose šitaip buvo ruošiamas sviestas žiemai. Plačiau >>



Kamilės avokadų užtepėlė

Sudėtis:
Varškė, 250gr (geriau pirkta pas ūkininkus)
Avokadas 
Česnakas, kelios skiltelės

Gaminimas:
Supjaustykite avokadą ir smulkiai supjaustykite česnako skilteles (pagal skonį nuo 1 iki viso česnako). Viską sumaišykite su varške (geriau su blenderio pagalba). Gautą užtepėlę tepkite ant duoniukų arba macų paplotėlių. Skanaus :)

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt

Eglutės varškės užtepėlė

Sudėtis:
Varškė, geriau pirkta pas ūkininkus
Saulėje džiovinti pomidorai, keletas
Česnakas, kelios skiltelės

Gaminimas:
Smulkiai supjaustyti saulėje džiovintus pomidorus ir česnako skilteles (pagal skonį nuo 2 iki viso česnako). Viską sumaišyti su varške. Gaunasi skanutėlė pikantiška užtepėlė, ją tepkite ant pamėgtos (geriau pilno grūdo) duonos.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt


Ilonytės orinės salotos

Sudėtis:
Džiovinti pomidorai
Razinos
Salierai, truputi
Moliūgų sėklos, sauja
Saulėgrąžos, sauja
Žiediniai brokoliai
Kalafijorai

Gaminimas:
Nuplauti razinas, jas nuplikyti karštu vandeniu, vandenyje razinas galima palaikyti iki 2 min. Nuplauti ir išpjaustyti brokolių kotus, kotus nužievinus irgi galima panaudoti salotose. Dėti brokolius ir kalafijorus į smulkintuvą nedideliais kiekiais, svarbu, kad smulkinant brokolius jie liktų orinės konsistencijos (nepasidarytų košė). Supjaustyti džiovintus pomidorus ir salierus, moliūgų sėklas, saulėgrąžas, salierus berti į susmulkintų žiedinių brokolių ir kalafiorų dubenį. Viską išmaišyti ir „oriškai“ suberti į dubenį.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt


Vištienos krūtinėlė su džiovintais pomidorais

Sudėtis:
Vištienos krūtinėlė
Džiovinti pomidorai, pora
Mocarela sūris
Alyvuogių aliejus
Prieskoninės žolelės

Gaminimas:
Alyvuogių aliejų sumaišykite su prieskoninėmis žolelėmis. Juo įtrinkite vištienos krūtinėlę. Įpjaukite vištienos krūtinėlę keliose vietose, jas irgi patepkite aliejaus ir prieskoninių žolelių mišiniu. Į įpjautas vietas įkiškite džiovintus pomidorus ir mocarela sūrio riekeles. Vištienos krūtinėlę kepkite folijoje arba specialiame kepimo maišelyje. Krūtinėle kepkite orkaitėje 45-60 min., 200 laipsnių temperatūroje.


Omletas su špinatais

Sudėtis:
Kiaušiniai, 2 vienetai
Vanduo, 2 šaukštai
Špinatai
Mocarela sūris

Gaminimas:
Nuplaukite kiaušinius ir špinatus. Į lėkštę įmuškite kiaušinius, įpilkite vandens, sudėkite supjaustytus špinatus ir supjaustytą mocarela sūrį. Gautą masę kepkite keptuvėje. Skanaus!

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt


Gaivios vaisių salotos

Sudėtis:
Obuolys
Apelsinas
Bananas
Greipfrutas
Džiovinti vaisiai pagal skonį: razinos
Indelis lieso jogurto

Gaminimas:
Supjaustykite vaisius griežinėliais ir gautą masę užpilkite jogurtu, sumaišykite ir ragaukite.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt

Dietinė daržovių sriuba

Sudėtis:
Kopūstai, pusė
Morkos, 3 vienetai vidutinio dydžio
Svogūnas
Imbieras, gali būti milteliai, truputį
Cinamonas, truputį
Karis, truputį

Gaminimas:
Supjaustykite kopūstą, morką ir svogūną, juos užpilkite vandeniu, įdėkite sultinio kubelį ir išvirkite. Imbiero šaknį sutarkuokite ir šaukštą gautos masės dėkite į puodą, vietoj šaknies galima naudoti ir imbiero miltelius. Į puodą sudėkite po šaukštą imbiero, kario ir cinamono. Nupilkite dalį vandens, gautą masę kruopščiai sutrinkite. Jei mėgstate tirštesnę sriubą, tai nupilkite daugiau vandens, jei skystesnę, tai palikite daugiau vandens. Sriubą galima pagardinti šaukšteliu alyvuogių aliejaus.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt 

Grūdėtos varškės su daržovėmis salotos

Sudėtis:
Grūdėta varškė, 200-400 gramų
Pomidorai, 2 vienetai
Agurkas
Svogūnas
Petražolės, truputį
Druska, truputį

Gaminimas:
Grūdėtą varškę, supjaustytus pomidorus, agurką, svogūną ir susmulkintas petražoles sudėkite į dubenį. Pabarstykite druska ir išmaišykite.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt


Avižinių dribsnių kotletai

Sudėtis:
Avižinių dribsnių pakelis, 0.5 vieneto
Svogūnas
Juodieji pipirai, pagal skonį
Druska, pagal skonį
Kiaušinis
Karštas vanduo, truputį

Gaminimas:
Avižinius dribsnius užpilkite karštu vandeniu (kad apsemtų) ir palikite išbrinkti. Įmuškite kiaušinį, sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną, įberkite pipirų ir druskos. Gautą masę išmaišykite ir su šauktu dėkite į su aliejumi įkaitintą keptuvę. Kepkite iš abiejų pusių kol apskrus.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt

Manų pyragas

Sudėtis:
Manų kruopos, 1 stiklinė
Jogurtas, 1 stiklinė
Cukrus, 1 stiklinė
Kiaušinis
Sviestas, 50 gramų
Druska, truputį
Soda, 0.5 šaukštelio

Gaminimas:
Manų kruopas, cukrų, jogurtą sumaišykite su išplaktu kiaušiniu. Įdėkite išlydyto sviesto, druskos,  sodos. Išmaišykite ir sudėkite į paruoštą kepimo skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 min.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt

Sigitos nuodėmingas skanėstas

Sudėtis:
Džiovinti dviejų rūšių vaisiai: slyvos, ananasai
Obuoliai, du vidutinio dydžio
Bananai, du vidutinio dydžio
Sausainiai be cukraus, gali būti „Gaidelis“
Grietinė liesa, 200 gr.
Želė, 50 gr.

Gaminimas:
Džiovintus vaisius mirkykite vandenyje, kad išbrinktų. Sausainius sulaužykite į keturias dalis, bananus ir obuolius supjaustykite. Želė užpilkite karštu vandeniu, atvėsinkite ir sumaišykite su grietine. Į indą suberkite vaisius su sausainiais ir užpilkite gauta mane. Palikite sustingti.
Šis skanėstas labiausiai tinka pusryčiams, tačiau ir per pietus galite juo pasidalinti su kolegomis.

Pasiskaičiuokite energetinę vertę su www.sveikasmaistas.lt

nemokama lankomumo statistika