Lieknejimo akademija

"Lieknėjimo akademija" - tai dviejų savaičių apimčių mažinimo programa, čia lieknėjimas tampa malonia procedūra. Šimtai žmonių "Lieknėjimo akademijoje" natūraliais būdais sumažino kūno apimtis, numetė svorio, įgijo naudingų žinių ir pagerino sveikatą per labai trumpą laiką.

Sveikos mitybos principai

Sveikos mitybos principai Mums siūloma daugybė įvairių dietų: kopūstų, baltymų, gyvenamąjį regioną atitinkančios dietos ir t.t. Beveik pusė 25 – 35 metų amžiaus moterys nuolatos laikosi kokios nors dietos, bet rezultatais nebūna patenkintos. Pavyzdžiui, jeigu jūs apsiribosite, maisto produktais duodančiais tik 1000 kalorijų per parą, didės potraukis cukrui (nes smegenys negaus pakankamo kiekio joms būtino kuro – gliukozės. Be to, staiga pradėjęs gauti mažiau, negu jam reikia, kalorijų organizmas į tai reaguos kaip į badą, dėl to sulėtės medžiagų apykaita (organizmas stengsis taupyti energijos atsargas). Kai liausitės laikytis dietos, - o tai būtinai atsitiks, nes tokia griežta dieta neleis jums normaliai gyventi ir dirbti, - ir vėl pradėsite maitintis tai kaip anksčiau, dėl sulėtėjusios medžiagų apykaitos prarastus kilogramus labai greitai atgausite.

Sveika mityba geriau už bet kokią dietą!!!

 
Daug geresnis kelias yra ne laikytis dietos, bet pasirinkti tinkamą maistą. Iš karto neatsisakykite visų savo mėgstamų valgių, nes tai jus prislėgtų ir jūs neištvėrę vėl prisivalgytumėte. Mitybos įpročius keiskite pamažu, kad organizmui būtų lengviau prisitaikyti.

Priklausomybė nuo cukraus būna labai stipri ir gali prireikti mėnesio, kol pripratinsite organizmą prie kitokių produktų. Taigi galime daryti išvadą, kad sumažinę kalorijų kiekį ir valgydami tik tiek, kiek mums reikia, bet ne daugiau, pasirinksime geriausią lieknėjimo būdą. Turime mažinti kalorijų, bet gauti visą organizmui reikiamą maistinių medžiagų kiekį. Viskas ką valgome, turi turėti daug vitaminų ir mineralų. Rafinuotas, saldus ir riebus maistas į siūlomą racioną nepatenka. Deja, dažnai naudingi ir ne naudingi komponentai būna kartu. Pavyzdžiui, šokoladas, turi naudingų medžiagų, tačiau kartu daug cukraus ir riebalų.

Kalorijų perteklius skatina senėjimą


Kalorijų perteklius senėjimą spartina ir gyvenimą trumpina dėl kelių priežasčių. Pirmiausia kuo daugiau maisto suvalgome, tuo daugiau jo turi būti suskaidoma medžiagų ir energijos apykaitos procese. Vadinasi, ląstelės sudegina daugiau deguonies ir susidaro daugiau laisvųjų radikalų. Jeigu žmogus nedirba fizinio darbo ir nesimankština, energijos perteklius susikaupia organizme riebalais. Pradeda augti svoris, netgi nutunkama, didėja rizika susirgti išeminės širdies liga. Jei organizmas gauna per daug cukraus, didėja pavojus susirgti cukriniu diabetu, kartu ir išemine širdies liga. Taigi nuolatos persivalgantys žmonės turi daugiau šansų sirgti degeneracinėmis ligomis ir greičiau pasenti.  
 
Daugybė gydytojų iki šiol laikosi nuomonės, kad pakanka subalansuoti valgiaraštį ir aprūpinsime organizmą visomis reikalingomis maistingosiomis medžiagomis. Vakarų pasaulyje tik apie 5 proc. žmonių valgo sveiką, gerai suderintą maistą. Dauguma valgo paskubomis, jų valgiaraštyje vyrauja patiekalai iš pusgaminių, kuriuose nėra užtektinai maistingųjų medžiagų. Šiuo atveju pagelbėti gali vaisiai ir daržovės. Tačiau dėl pesticidų ir herbicidų vartojimo, ilgo vaisių ir daržovių laikymo sandėliuose ir kitų priežasčių šiuolaikiniai „švieži“ vaisiai ir daržovės maistingųjų medžiagų turi mažiau, negu mes tikimės. Jeigu yra galimybė, pirkite sveikus produktus.

Grūdinių kultūrų vitaminingumas ir mineralų kiekis juose labai priklauso nuo perdirbimo būdo. Todėl reiktų rinktis kuo mažiau perdirbtus produktus.

Sveikos mitybos principai

Rūpestingai rinkitės maistą. Norėdami sveikai maitintis turėsite tam skirti laiko ir pastangų. Skaitykite etiketes ir domėkitės valgių sudedamosiomis dalims. Stenkitės, kad kiekvienas kąsnis būtų kuo naudingesnis. Valgykite natūralius produktus. Kuo daugiau produktas perdirbtas, tuo mažiau jame likę vitaminų, maistingųjų medžiagų, tuo daugiau jame druskos ir įvairiausių cheminių priedų.

Kalorijos. Skaičiuoti ir užrašinėti kalorijų nereikia – tiesiog nepersivalgykite ir venkite saldaus ir riebaus maisto. Ne visos kalorijos yra vienodos. 100 kalorijų gautų iš braškių jokiais būdais neprilygsta 100 traškučių kalorijų. Jūsų lėkštėje daugiausiai turi būti produktų su „maistingosiomis“ kalorijomis.

Nepraleiskite pusryčių, pietų, vakarienės. Sena taisyklė sako: valgykite mažai, bet dažnai. Neleiskite savo organizmui badauti.
   
Angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis. Košė, duona, turi daugybę vitaminų ir mineralinių medžiagų. Grūdus geriausiai rinktis kuo mažiau apdorotus: baltus ryžius pakeisti rudais, košes rinktis su sėlenomis, baltą duoną, kurioje mažai likę vertingų medžiagų, pakeisti rugine. Iš angliavandenių organizmas greitai gauna taip jam reikalingos energijos, nes juos lengvai skaido virškinimo trakte.

Cukraus kiekį reikia kontroliuoti
. Tai nereiškia, kad būtinai arbatą turite gerti be cukraus. Pavojingiausiais yra „paslėptas“ cukrus – pyragaičiai, tortai, saldūs gėrimai. Vienas kitas saldainis nepakenks, tačiau geriau saldumynus palikite ypatingoms progomis.

Maisto įvairovė. Maistas, turi būti įvairus, maisto produktus reikia rinktis iš visų maisto produktų grupių. Taip organizmas gaus ir gyvūninių, ir augalinių maisto produktų. Pvz.: pusryčiams košė, pietums avienos kepsnys su daržovėmis, vakarienei daržovės.

Vanduo. Per dieną sveikas žmogus turėtų išgerti apie 2 litrus vandens.

Sportas. Nereguliari mankšta – veltui sugaištas laikas. Geriausia sportuoti trumpiau ir mažiau intensyviai, bet reguliariai. Sporto medicinos gydytojai teigia, kad sportuoti reiktų mažiausiai 5 dienas per savaitę bent po 30 min.

Įprotis persivalgyti
. Jei nuolatos persivalgote, atsikratykite šio įpročio. Maistą dėkite į mažas lėkštutes, nevalgykite, kai jaučiatės sotūs.

Valgykite tik tada, kai jaučiate alkį. Nemalšinkite alkio beverčiais produktais, pavyzdžiui bandelėmis, nes jos duos tik kalorijų, o ne maistingųjų medžiagų ir greitai vėl jausitės alkani. Geros kokybės baltymai alkį numalšina ilgesniam laikui. Daugiau negu 85 proc. mūsų mitybos raciono sudaro vos 19 produktų. Todėl būtina paįvairinti savo stalą. Kuo įvairesnius produktus valgysite, tuo daugiau įvairių maistingųjų medžiagų gaus organizmas. 40 proc. jūsų suvalgomo maisto turėtų būti vidinę organizmo terpę šarminantys produktai – vaisiai, daržovės, grūdai, soros. Jie mažina degeneracinių ligų riziką. Sveikatai kenkia ir senėjimą spartina ant atviros ugnies kepti ir apskrudę bei rūkyti valgiai, nes juose gausu laisvųjų radikalų.

Būtinai valgykite pusryčius. Puikūs pusryčių patiekalai - virtas kiaušinis su rupių miltų skrebučiu (baltymai gana gerai numalšina alkį), jogurtas su gyvosiomis bakterijomis (atkuria organizmo terpės šarmingumą), kruopų košė ( padeda išlaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje).

Užkandžiavimas tarp valgių. Jeigu norite užkąsti tarp valgių, geriausiai tiks obuolys, bananas, kriaušė, neriebus jogurtas su vaisiais, razinomis ar grūdų dribsniais. Vietoj šokolado daug naudingiau kramtyti razinas, džiovintus abrikosus. Taip pat tinka iš įvairių sėklų pagamintų batonėlių, kuriuose nėra hidrantų riebalų, arba krekerių.

Baltoji mirtis. Nesūdykite patiekalų daug natrio turinčia valgomąją druska. Venkite bulvių traškučių ir kitų labai sūrių valgių. Jie traukia iš audinių vandenį, dėl to sausėja ir anksti pradeda raukšlėtis oda, didėja kraujospūdis, praranda elastingumą kraujagyslių sienelės.  Vartokite kuo mažiau cukraus, jis labai spartina senėjimo procesus. Bet koks cukraus perteklius, kuris pateks į jūsų organizmą ir nebus sudegintas dirbant fizinį darbą, pavirs riebalais ir gadins ne tik jūsų sveikatą, bet ir kūno linijas. Mažiau vartokite „baltųjų produktų“ – baltos duonos, pyrago, sausainių, makaronų.

Venkite kofeino. Jis apsunkina kepenų veiklą – gali atsirasti virškinimo sutrikimų, galvos skausmų, nuovargis, juodi ratilai po akimis, pakilti kraujospūdis. Nesaikingai vartojant kofeiną didėja osteoporozės rizika, nes iš kaulo audinio pasišalina daugiau kalcio. 

Kramtymas. Maistą labai gerai sukramtykite, kad organizmas galėtų gerai jį suvirškinti ir pasisavinti. Kramtykite tol kol jis pavirs į košelę.

Maisto ruošimas. Kai tik įmanoma, atsisakykite pusgaminių, greito maisto restoranuose ruošiamų ir konservuotų valgių. Geriausia maistą yra virti, troškinti, kepti ant grotelių arba virti garuose. Verdant garuose produktuose išlieka daigiau vitaminų ir mineralų.  Kasdien suvalgykite bent du kokius nors vaisius. Kad organizmui netrūktų ląstelienos, valgykite nevirtų vaisių ir daržovių, riešutų, avižų, sėmenų.

Jei esate vegetaras
. Geriausias vegetariškas baltymų šaltinis yra sojų produktai. Jie mažina riziką susirgti hormoninių sutrikimų išprovokuotomis vėžio rūšimis ir širdies kraujagyslių ligomis, padeda išvengti nemalonių menopauzės simptomų.

Vertingiausi prieskoniai. Valgius skaninkite žolelėmis – baziliku, šalaviju, kalenda, rozmarinu, kuriuose gausu antioksidantų.
 
 
Vengtini maisto produktai
 
Riebalai (tie, kurie nepriskirti gyvybiškai svarbiems riebalams). Mažiau valgykite mėsos, picų, riebaus sūrio ir kitų nenugriebto pieno produktų, mėsainių ir dešrainių, bulvių traškučių, pyrago, šokolado, parduotuvėse parduodamų gatavai paruoštų riebių valgių.

Cukrus. Tai kitas aiškus kaltininkas. Saldumynai, ledai, šokoladas, neturi būti kasdieniniai valgiai.

Valgiai, kuriuose daug rafinuotų angliavandenių. Tai pyragas, picos, mėsainiai, įvairūs desertai. Galima suvalgyti ką nors iš šio sąrašo vieną kartą per savaitę, bet ne dažniau. Jei juos valgysite retai, atprasite ir nebegeisite.

Dirbtiniai saldikliai. Įeina į daugiau negu 3000 įvairių maisto gaminių ir nekaloringų gėrimų sudėtį. Jie apsunkina kepenų veiklą, trukdo numesti antsvorį.

Sūdyti riešutai, rūkyta mėsa.
Valgykite nedaug, bet stenkitės, kad organizmui netrūktų jokių maistingųjų medžiagų.

Ne visi riebalai yra blogi, todėl būtinai įtraukite į savo maisto racioną produktų, kuriuose yra organizmui gyvybiškai svarbių riebalų – riebios žuvies, riešutų, avokadų. Riebi žuvis, riešutai, kiaušinis – tai geri ne tik gyvybiškai svarbių riebalų, bet ir baltymų šaltiniai. Ypač tinka tiems, kurie, norėdami gauti mažiau kalorijų ir sočiųjų riebalų, valgo mažai mėsos ir pieno produktų.
 

2013-05-14

Komentarai:



« Grįžti į naujienas
nemokama lankomumo statistika